Skip to main content

Izložba ARCH401: Inkluzivni, sigurni, otporni i održivi gradovi

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) već mnogo godina uključuje teme o održivosti u svoje nastavne programe, u različitim studijskim programima. Kroz ove programe, Univerzitet ima za cilj pružiti praktične smjernice i primjere kako bi potakao studente da aktivno učestvuju u društvu, kako u svojim privatnim životima tako i u profesionalnom okruženju. Jedan takav predmet je ARCH401 Architectural Heritage Conservation, koji se nudi u okviru studijskog programa Arhitektura.

Trenutno, studenti i osoblje na IUS-u mogu vidjeti izložbu koja prikazuje studentske projekte iz predmeta ARCH401, koji su završeni tokom zimskog semestra akademske godine. Ti projekti prikazuju prilagođavanje postojećih historijskih zgrada u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu. Studentima je zadatak predlaganje inovativnih pristupa kako bi se osiguralo očuvanje i daljnja relevantnost tih arhitektonskih spomenika.

Dr. Tarek El-Akkad, ugledni profesor koji predaje predmet ARCH401 na IUS-u, naglasio je da se sadržaj predmeta usklađuje s Ciljem 11 održivog razvoja: učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnima, sigurnima, otpornima i održivima. Izrazio je ponos zbog svijesti o pitanjima održivosti među studentima arhitekture na IUS-u, ističući njihov doprinos održivom razvoju njihove zemlje.

Share