O ARCH

Studijski program arhitekture na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu teži da doprinese  na Balkanu u   stvaranju boljeg okruženja. Program podstiče kritičko i kreativno razmišljanje u disciplini Arhitektonskog dizajna. Ovo postiže kroz zajednicu istraživačkog tima stručnih profesora pružanjem izvrsnog obrazovanja u nastavi. Cilj je  da se podrže osnovni teorijski koncepti, tako i primjeni kroz dizajn i podršku uz saradnju kroz discipline, unutar Univerziteta.

Cjelokupni motiv  studijskog programa arhitekture je da se odazove zahtjevima studenata kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Balkanu i Turskoj. Arhitektura je veoma popularna profesija u mnogim zemljama i širom svijeta. Sve veća urbanizacija i pojavljivanje novih tehnologija (tj. Održivog dizajna i digitalnih tehnologija) zahtjevaju  više rada u arhitektonskoj praksi. Uzimajući u obzir ovu visoku potražnju IUS ima za cilj da proširi svoje visokokvalitetno visoko obrazovanje kako bi proučio polje arhitekture.

Glavni  cilj Arhitektonskog programa je uspostavljanje bolje osnove za arhitektonsku praksu i pružanje većih mogućnosti našim studentima u skladu sa njihovim individualnim vještinama. Program arhitekture ima za cilj da pripremi svoje studente da ispunjavaju zakonske uslove za registraciju kao arhitekte u relevantnim državnim organima u Bosni i Hercegovini, Turskoj i većini drugih zemalja širom svijeta.

Karijera

Diplomanti su dobro pripremljeni za uzbudljive karijere u različitim oblastima vezanim za dizajn, kao što su arhitektonska praksa, urbanizam, izgradnja, upravljanje projektom / gradnjom, razvoj imovine, istraživanje i očuvanje nasljeđa. Studenti imaju pristup salama za crtanje, kompjuterskim laboratorijama, takođe im je omogućen pristup profesorima za pomoć i mentorstvo.